25.01.2014

Sernik "Śliwka w białej czekoladzie"

Dziś zapraszam Was na sernik, który przygotowuję na wyjątkowe okazje. Połączenie sera, śliwki i białej czekolady ( za którą nie przepadam) sprawdza się znakomicie i stanowi miłą odmianę dla serników przygotowywanych na spodzie z kruchych ciasteczek lub tych z dodatkiem limonki, pomarańczy czy cytryny. Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  

sernik, White Plate, sernik ze śliwkami

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut +45 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • garnuszek
  • blender
  • mikser
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • szklana miska 
  • rondelek
  • tortownica  o średnicy około 24-26 cm 
SKŁADNIKI:
SPÓD:
  • 200 g cukierków śliwka w czekoladzie
  • 100g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 100g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
MASA SEROWA
  • 4 jajka
  • 200g serka waniliowego
  • 600 sera do serników
  • 250 g cukru pudru
WIERZCH
  • 250g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • 100 g posiekanych cukierków śliwka w czekoladzie  
DODATKOWO 

  • łyżka masła i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
  3. Cukierki, masło i cukier wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 15 minut a następnie miksujemy blenderem na puree, do którego dodajemy mąkę i jajko a następnie dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
  5. Sery umieszczamy w misce miksera, dodajemy cukier i całość miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku.
  6. Tortownicę z upieczonym spodem wyciągamy z piekarnika, wlewamy masę serową i wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy 50 minut. 
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku.
  8. Gdy sernik jest całkowicie wystudzony- przygotowujemy wierzch.
  9. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w szklanej misce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą, mieszamy aż się rozpuści i polewamy wierzch sernika. 
  10. Wierzch na końcu obsypujemy posiekanymi cukierkami.

WŁALA:)
font-family: 'Comfortaa', cursive;