09.01.2014

Muffinki jabłkowe z kremem pomarańczowym

Od kilku dni pracuję nad nową sekcją Menu.Już teraz mogę zdradzić, że wprowadzę podział nie tylko na obiady, śniadania etc., ale też podział na przepisy, których całkowity czas wykonania ( łącznie z pieczeniem, czasem na odpoczynek, marynatę) wynosi 15, 30, 45 minut, 1 godzinę, 2 godziny i dłużej niż 2 godziny. Mam nadzieję, że w ten sposób szybciej odszukacie to, na co macie ochotę :) 
Dziś zapraszam Was na błyskawiczne w przygotowaniu jabłkowe muffinki z kremem pomarańczowym.

Przepis dedykuję J. - mam nadzieję, że dzięki niemu unikniesz kolejnych bitew o "ostatnią muffinkę Biedronki".

Recepturę (którą nieznacznie zmodyfikowałam) zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson "Kuchnia.Przepisy z serca domu"

muffinki jabłkowe, babeczki z jabłkami

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut +20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • mikser
  • 2 miski
  • piekarnik
  • blacha do muffinek
SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml miodu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka 
  • garść mielonych migdałów 
KREM
  • 225 g sera do serników
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu  z pomarańczy 
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek i cynamon, w drugiej: cukier, miód, jajka, jogurt i olej. 
  3. Do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy.
  4. Na końcu dodajemy jabłka i migdały i ponownie całość mieszamy.
  5. Formy do muffinek wypełniamy ciastem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
  6. Gdy muffinki się pieką przygotowujemy krem: w misce miksera umieszczamy ser i masło i całość ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii i cukier puder ( cały czas miksując).
  7. Upieczone i wystudzone muffiny smarujemy kremem - wierzch posypujemy posypką lub posiekanymi migdałami.

WŁALA:)

1 komentarz :

Justyna Barańska pisze...

O Muffinki stoczyła się prawdziwa domowa bitwa. W smaku są niesamowite. Asiu, dziękuję za to cudo dla podniebienia.

font-family: 'Comfortaa', cursive;