20.01.2014

Kurczak po marokańsku wg Roberta Sowy

Jakiś czas temu zauważyłam, że im zimniej jest na dworze, tym większą mam ochotę na dania z dodatkiem kurkumy, imbiru czy kolendry. Chętniej sięgam też po migdały, orzechy i wszelkiego rodzaju kasze. 
Kiedy niedawno przeglądałam książki kucharskie zgromadzone w moim małym księgozbiorze  wpadł mi w oko przepis na kurczaka w marokańskim wydaniu.  I choć mam pewne wątpliwości co do "ilości" Maroka w poniższej propozycji ( odkąd Robert Sowa na jednych z warsztatów zaproponował nam przepis na tzatzyki z dodatkiem rzodkiewki i pomidorów z dystansem podchodzę do przedstawianych przez niego dań kuchni świata;)) to jedno jest pewne- poniższe danie doskonale sprawdzi się podczas styczniowych mrozów.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego" 
kurczak wg Roberta Sowy, danie z kurczaka,


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut +4-6 godzin (marynowanie) + 40 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • patelnia
  • rondel 
  • blacha
  • piekarnik
SKŁADNIKI:
KURCZAK:
  • 1kg podudzi z kurczaka bez skóry
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 puszka pomidorów
  • sok z 1 limonki
  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • pęczek posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynek 
  • sól, pieprz 
MARYNATA: 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 małe posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy marynatę: na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, które podsmażamy przez minutę, następnie dodajemy przyprawy i cały czas mieszając podgrzewamy całość przez 2 minuty. Tak przygotowaną marynatę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie nacieramy nią kurczaka.
  2. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 4-6 godzin.
  3. Zamarynowanego kurczaka smażymy w rozgrzanym rondlu, dodajemy pomidory i rosół, a następnie gotujemy do miękkości. 
  4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  5. Na blasze układamy bakłażana i cukinię, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
  6. Tak przygotowane warzywa dodajemy do kurczaka, a następnie skrapiamy całość sokiem z limonki.
  7. Na patelni podprażamy migdały i orzechy nerkowca, które wraz z rodzynkami i kolendrą dodajemy do kurczaka tuż przed podaniem. 
  8. Podajemy z kus kusem, makaronem lub ryżem.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;