30.12.2013

Zupa z fetą

Feta to bez wątpienia królowa sałatek, które w okresie karnawałowym lądują na naszym stole. Ja również, od czasu do czasu nie mogę się jej oprzeć, o czym mieliście okazję przekonać się kilkukrotnie na blogu (przepisy na sałatki z fetą znajdziecie tutaj).
Mało kto wie, że ten rodzaj sera doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zupy. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami przygotowując zupę wg poniższej receptury ;)

zupa z fetą, zupa ziemniaczana


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 30 minut (gotowanie) 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
SKŁADNIKI:
  • 1 posiekana cebula
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta płatków chilli
  • 4 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 opakowanie sera feta w kostkach ( użyłam sera feta w wiaderku) 
  • 1 szklanka mleka 
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy cebulę którą podsmażamy od 5 do 8 minut, po czym dodajemy ziemniaki i 1/4 łyżeczkę soli i smażymy kolejne 5 minut
  2. Po tym czasie do ziemniaków i cebuli dodajemy czosnek, oregano i płatki chilli, mieszamy i dodajemy wywar z warzyw lub rosół. 
  3. Zupę zagotowujemy,  po czym zmniejszamy ogień i podgotowujemy ją na małym ogniu około 15-20 minut (do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie).
  4. Na końcu dodajemy kukurydzę, groszek, mleko i fetę, całość mieszamy i podgrzewamy  kolejne 5 minut.
  5. Zupę przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.  
WŁALA :)

1 komentarz :

Marta- Taste Eat pisze...

Zaciekawiła mnie ta zupka, muszę ja wypróbować:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;