07.12.2013

Zakwas na barszcz

W zeszłym roku po raz pierwszy podjęłam wyzwanie polegające na przygotowaniu wigilijnego barszczu. Misja zakończyła się sukcesem- w dużej mierze dzięki temu, że do jego przygotowania użyłam domowego zakwasu. W przyszłym tygodniu podzielę się z Wami przepisem na uszka i barszcz- jeśli jednak co roku korzystacie ze sprawdzonego przepisu, który w Waszej rodzinie jest od lat koniecznie wzbogaćcie w tym roku jego smak dodatkiem domowego zakwasu!  

Przepis zaczerpnęłam z niezawodnej kwestii smaku

zakwas na barszcz, zakwas z buraków

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 4 dni (na sfermentowanie zakwasu)

POTRZEBNE:
  • 2 słoiki o pojemności 1 litra
SKŁADNIKI: 
  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Buraki obieramy i cienko kroimy w kawałki, po czym ciasno układamy je w słoikach dociskając. 
  2. Następnie dodajemy czosnek, liść laurowy i pieprz.
  3. Tak przygotowane buraki zalewamy wodą wymieszaną z solą.
  4. Gotowe słoiki delikatnie potrząsamy, aby pozbyć się powietrza a następnie jeszcze raz dociskamy buraki.
  5. Następnie słoiki zamykamy (nie szczelnie) i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej aż na wierzchu zgromadzi się piana.
  6. Gdy zakwas zacznie fermentować (gdy pojawi się piana) słoiki umieszczamy w lodówce.
  7. Tak przygotowany zakwas możemy wykorzystać do przygotowania barszczu czerwonego.
WŁALA :)

1 komentarz :

EcoVitalRewolucjeNaTalerzu pisze...

Dziękuję :). Przyda się na pewno :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;