18.12.2013

Uszka z kapustą i grzybami

Po przepisie na zakwas z buraków i barszcz czerwony- pora na przepis na uszka. Wybaczcie mi jakość zdjęcia- podobnie jak w przypadku barszczu uszka sfotografowałam rok temu w ferworze przedświątecznych szaleństw... Nie zniechęcajcie się jednak- w rzeczywistości wyglądają o niebo lepiej ( co w zasadzie jest plusem, bo będzie mogli pochwalić się tym, że Wasze uszka wyszły ładniejsze od tych, których zdjęcie publikuję niżej :))
Przepis pochodzi z kwestii smaku.   

uszka z kapustą i grzybami, uszka do barszczu


POZIOM TRUDNOŚCI: średnie 
CZAS PRZYGOTOWANIA:  12 godzin ( czas na namoczenie grzybów) + 1 godzina (przygotowanie grzybów i kapusty) + 1,5 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska 
  • patelnia 
  • miska 
  • robot kuchenny lub para męskich rąk 
  • stolnica 
  • wałek 
  • papier do pieczenia 
  • rondelek 
  • maszynka do mielenia mięsa ( gdy nie mamy maszynki- ostry nóż i tarka o drobnych oczkach) 
  • mała szklanka 
  • garnek

SKŁADNIKI:
FARSZ
  • 35 g suszonych borowików lub podgrzybków 
  • 100g kiszonej kapusty zważonej po odciśnięciu 
  • 1 marchew 
  • 1 pietruszka 
  • 2 cebule ( 1 mała i 1 duża) 
  • 1 ziarenko ziela angielskiego 
  • 1 listek laurowy 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • sól, pieprz
CIASTO
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • ciepła woda  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 12 godzin do namoczenia.
  2. Po tym czasie do grzybów i wody w której były namaczane dodajemy obrane warzywa- marchew, pietruszkę i mniejszą cebulą, przyprawiamy solą i całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę ( do czasu, gdy warzywa będą miękkie).  Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Całość studzimy. 
  3. Następnie grzyby, marchew i pietruszkę wyjmujemy z wywaru. 
  4. Grzyby wyciskamy dokładnie w dłoniach.
  5. Kapustę dwukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i całość gotujemy bez przykrycia przez 40-50 minut, aż kapusta będzie miękka. Całość studzimy, a po wystudzeniu kapustę odciskamy w dłoniach tak jak grzyby.
  6. Grzyby, kapustę, marchew i pietruszkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa  z sitkiem o największych oczkach. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia mięsa - kapustę siekamy a warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  7. Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, którą dodajemy do zmielonych warzyw i grzybów. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy dłonią.
  8. Na stolnicę przesiewamy mąkę, usypujemy kopczyk i dodajemy tyle mąki, ile będzie potrzebne by uformować miękkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez minimum 10 minut aż będzie gładki i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
  9. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duże placki, małą szklanką wycinamy kółka,na środek nakładamy po małej łyżeczce farszu, składamy ciasto na pół, zlepiamy brzeg i zawijamy na palcu łącząc dwa końce w jednym miejscu.
  10. W garnku solimy i zagotowujemy wodę. 
  11. Uszka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 1 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 
  12. Gotowe uszka wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  
  13. Jeśli chcemy zamrozić uszka przekładamy je do pojemników każdą z warstw oddzielając papierem do pieczenia. 
WŁALA J

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;