22.12.2013

Szarlotka

Na świecie jest tyle przepisów, które chciałabym przetestować że rzadko kiedy piekę dwa razy to samo ciasto. Jednym z wyjątków jest poniższa szarlotka- lekko słodka, z wyczuwalną strukturą jabłka ( startym jabłkom mówimy zdecydowane nie!) i delikatnym kruchym ciastem. Co ważne, to ciasto idealnie nadaje się na Święta, gdyż dzięki wilgoci, którą zawierają jabłka- długo zachowuje świeżość. Ja za jego pieczenie zabieram się już dziś.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Kasi prowadzącej blog Co by tu zjeść? 


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina + 1 godzina (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • stolnica silikonowa (opcjonalnie)
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
SKŁADNIKI: 
CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny "Kasi" 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
NADZIENIE: 
  • 2 kg jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 opakowania żelfixu
  • 3 łyżki bułki tartej 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i przy pomocy miksera (lub ręcznie) zagniatamy elastyczne ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. W tym czasie pokrojone w plasterki jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, bułką tartą i żelfixem.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na części w proporcji 2/3 i 1/3. 
  6. Większą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na okrąg, który wystarczy do wyłożenia dna i boków tortownicy ( tak jakbyśmy wałkowali spód do tarty).
  7. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( oczywiście w taki sposób, by papier do pieczenia znalazł się na spodzie :))
  8. Na tak przygotowaną tortownicę wykładamy jabłka. 
  9. Następnie rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy ją na jabłkach i delikatnie zlepiamy z ciastem znajdującym się na bokach tortownicy.
  10. Przed włożeniem do piekarnika ozdabiamy górę ciasta wg uznania ( ważne, by zrobić kilka dziurek/ nacięć tak, by jabłka mogły odparować). 
  11. Ciasto pieczemy przez 60 minut. 
  12. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
WŁALA:)

2 komentarze :

Agata G. pisze...

Mniami. :) Też mam taki jeden przepis na szarlotkę, który pobija wszystkie inne i do niego lubię wracać. Pozdrawiam!

Karmel-itka. pisze...

też rzadko kiedy wracam do przepisów, ale mam taki jeden sernik i piernik, do których wracam tak często, aż sama się dziwię :]

font-family: 'Comfortaa', cursive;