27.12.2013

Pierożki z ciasta filo z łososiem i szpinakiem

Pamiętacie zeszłoroczne pierożki z ciasta filo z farszem drobiowym i imbirową marchewką? Dziś pokażę Wam inną ich wersję- z łososiem i szpinakiem. Klasyczne i sprawdzone połączenie łososia i szpinaku doskonale współgra z chrupiącym i delikatnym ciastem filo. 

Tak, jak pisałam w zeszłym roku pierożki świetnie sprawdzą się jako jedna z propozycji Sylwestrowego menu. 


POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
SKŁADNIKI: 
  • 500g szpinaku mrożonego w liściach
  • 150g wędzonego łososia
  • 2 opakowania serka śmietankowego 
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę 
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100-150g masła
  • opakowanie ciasta filo
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy około 5 minut. Tak przygotowany szpinak odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. 
  2. W misce mieszamy ser, łososia, skórkę startą z cytryny a następnie dodajemy przestudzony szpinak z cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C.
  4. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku.
  5. Płat ciasta filo kroimy wzdłuż, połowę smarujemy masłem i składamy tak, by powstał nam jeden długi pasek składający się z 2 warstw zlepionych masłem. Na tak przygotowane ciasto kładziemy 2 łyżki farszu i zwijamy w trójkąt.
  6. Uformowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego z pierożków również smarujemy roztopionym masłem.
  7. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
WŁALA :)

1 komentarz :

Jula G. pisze...

to wygląda niezwykle apetycznie!

font-family: 'Comfortaa', cursive;