01.12.2013

Pierniczki

Choć sklepy od miesiąca atakują nas informacjami, że Święta coraz bliżej a pociąg pełen Coca-Coli i prezentów od św. Mikołaja dawno już przyjechał, to dla mnie okres przedświąteczny zaczyna się 1 grudnia (z małym wyjątkiem na przygotowanie ciasta na piernik staropolski. i zaplanowanie prezentów gwiazdkowych). 
Dziś przygotowałam około 300 pierniczków wg poniższej receptury  (a to dopiero początek;)), jutro natomiast kupię większość prezentów, korzystając z Dnia darmowej dostawy, w której bierze udział ponad 2000 sklepów internetowych. To jedyny sposób, bym mogła utrzymać w ryzach plan wydatków na nadchodzący miesiąc ;) 

pierniczki, pierniki
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 15 minut (schłodzenie) + 30 minut (pieczenie)

Z podanych składników otrzymamy  2 blachy pierniczków

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • blacha do pieczenia
  • plastikowa tacka/podkładka, która zmieści się w zamrażarce
  • kratka do studzenia pierniczków
  • wolne miejsce w zamrażarce :) 
SKŁADNIKI: 
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (najlepiej drobno zmielonego)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki melasy lub miodu ( lub mieszanki miodu i melasy- im więcej melasy, tym pierniczki będą ciemniejsze)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce mieszamy ze sobą suche składniki ( mąkę, cukier, cynamon, imbir, sól, goździki i sodę oczyszczoną).
  2. Następnie dodajemy masło i całość miksujemy lub rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Na końcu dodajemy melasę lub miód, jajko i mleko i całość zagniatamy przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby dodajmy odrobinę mleka. Ciasto powinno być zwarte. 
  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2 mm ( ja ciasto przykryłam papierem do pieczenia- dzięki czemu podczas wałkowania nie przywierało do wałka a ja nie musiałam podsypywać ciasta mąką) a następnie przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka.
  5. Ciasteczka układamy na podkładce/ tacy wyłożonej papierem do pieczenia, którą razem z pierniczkami wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 
  6. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
  7. Zmrożone ciastka przekładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę a następnie pieczemy je około 10-12 minut.
  8. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  9. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.  
WŁALA :)

1 komentarz :

Lisia Kawiarenka pisze...

Pierniczki mają świetny kształt, chyba będę musiała sprawić sobie taką foremkę :) Mnie jeszcze czeka pieczenie pierników, 300 to niezły wynik! :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;