21.12.2013

Pierniczki "last minute"


W tym roku za sprawą Ewy z Krainy Tysiąca Smaków wypróbowałam kolejny przepis na pierniczki. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała jego receptury- zamiast opakowania przyprawy korzennej dodałam imbir, cynamon i mielone goździki. 
Poniższy przepis świetnie nadaje się na pierniczki "last minute"- na ich wykonanie potrzebujecie 20 minut + około 1 godziny na wykrawanie i  pieczenie, z dwugodzinną przerwą na odpoczynek ciasta. 
Z podanych proporcji otrzymacie około 3-4 blach pierniczków.
Jeśli chcecie poznać moje sposoby na lukrowanie- odsyłam Was do tego postu

pierniczki, pierniki, dekorowanie pierników, lukier

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2 godziny (schłodzenie) + 1 godzina (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • stolnica silikonowa (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego

SKŁADNIKI: 
  • 500g mąki pszennej
  • 200g miodu
  • 200g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku podgrzewamy miód, masło i cukier mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy kakao, imbir, cynamon i goździki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę i sól.
  3. Do letniego miodu wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  4. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
  6. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez 8 - 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić) 
  7. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  8. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.  

WŁALA :)

4 komentarze :

kuchcikOla pisze...

Są śliczne! :)

Karmel-itka. pisze...

ojej, a jak cudnie ozdobione!

Paulina Urbańczyk pisze...

Jakie piękne :) !

Angelika K. pisze...

Prześliczne, aż szkoda jeść!

font-family: 'Comfortaa', cursive;