19.12.2013

Gwiazdki makowe

Gwiazdki makowe to od kilku lat jedyne pieczywo jakie podajemy podczas Wigilii. To taka nasza mała tradycja :) Za robienie gwiazdek zabieram się zazwyczaj 24 grudnia, gdy cały dom jeszcze śpi, a kuchnia Mamy Biedronka jest tylko do mojej dyspozycji :) Gwiazdki możecie zrobić w wersji "z dziurką" (przypominają wówczas bajgle) lub w wersji przypominającej kajzerkę- z "zamkniętym" środkiem.
Przepis na bułeczki pochodzi z Moich Wypieków

bułki makowe, gwiazdki makowe

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 2 godziny (czas na wyrośnięcie ciasta ) + 12 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny lub para silnych rąk
  • stolnica
  • karta płatnicza, rabatowa 
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
(wszystkie w temperaturze pokojowej)
  • 5 g suchych drożdży
  • 500g mąki pszennej ( lub dowolnej mieszanki mąki pszennej z pełnoziarnistą) 
  • 10g soli
  • 350 ml wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • mak, sezam, czarnuszka do posypania bułeczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce łączymy drożdże, mąkę, sól i wodę i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  2. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki, z których przy pomocy karty płatniczej lub rabatowej formujemy gwiazdki ( poniżej znajdziecie kolaż zdjęć z każdym krokiem przygotowania bułeczek).
  4. Gotowe bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230°C.
  6. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką.
  7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
  8. Po tym czasie bułki zdejmujemy z blachy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;