17.12.2013

Barszcz czerwony na zakwasie

Po przepisie na zakwas- przyszła pora na przepis na barszcz. Z góry bardzo przepraszam Was za jakość zdjęcia- zdjęcie robiłam rok temu i naprawdę miałam opory, by wstawić je na bloga- z drugiej strony to dowód na to, że wbrew pozorom nauczyłam się czegoś w mijającym roku jeśli chodzi o fotografię kulinarną będącą moją piętą achillesową.
Mam nadzieję, że zdjęcie nie zrazi Was przed zrobieniem tej tradycyjnej, wigilijnej zupy. Przepis pochodzi z kwestii smaku, na której znajdziecie obłędne wręcz fotografie tego dania :)

Przepis na uszka pojawi się na blogu jeszcze w tym tygodniu!

barszcz czerwony, boże narodzenie,zakwas z buraków


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  około 2 godzin

POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  2 garnki
  • sitko
SKŁADNIKI: 
  •  2 litry wody
  •  4 marchewki
  •  1 pietruszka
  • 1 por
  •  1 cebula
  •  2 gałązki natki pietruszki
  • 1-litrowy słoik zakwasu z buraków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz- do smaku 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

WYWAR WARZYWNY
  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, obraną cebulę, umytego pora, natkę pietruszki.
  2. Wywar zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem 45 minut.
BARSZCZ
  1. Odcedzamy przygotowany wcześniej wywar warzywny i dodajemy do niego zakwas z buraków ( razem z buraczkami)
  2. Do barszczu dodajemy majeranek, obrany i posiekany czosnek, sok jabłkowy, cukier, oliwę, sól oraz pieprz.
  3. Całość mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu ( bez przykrycia) przez 30 minut pilnując, aby zupa delikatnie się podgrzewała a nie gotowała.
  5. Po tym czasie zupę przecedzamy do czystego garnka.
  6. Barszcz tradycyjnie podajemy z uszkami. Można też przelać do małych filiżanek i podawać jako napój.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;