02.11.2013

Wieniec cynamonowy

Z zamiarem upieczenia wieńca, który swego czasu był prawdziwym hitem blogów kulinarnych nosiłam się od dawna. Postanowiłam zatem nie zwlekać dłużej z jego przygotowaniem, zabrałam się do pracy, rozpuściłam masło z mlekiem i kiedy nadszedł etap wsypania mąki do miski okazało się, że dysponuję jedynie 1 szklanką tortowej mąki pszennej. Nie myśląc wiele postanowiłam zatem zmodyfikować przepis, który na swojej stronie umieściła Liska i zamiast biec do sklepu do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. A skoro zastąpiłam  mąkę tortową jej zdrowszą wersją postanowiłam zastąpić biały cukier brązowym. Plus z takiej zamiany składników jest taki, że ciasto jest nieco zdrowsze od wersji podstawowej co odbiło się kosztem sprężystości i puszystości ciasta, które gdy w jego składzie jest duża ilość mąki pełnoziarnistej nigdy nie będzie tak lekkie jak to pieczone z wykorzystaniem białej mąki.

wieniec cynamonowy, ciasto drożdżowe, wieniec drożdżowy


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 1,5 godziny (odpoczynek ciasta) +30 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • rondelek
  • miska
  • blacha
  • robot z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego lub silna para męskich rąk ;) 
  • miseczka
  • pędzelek 
  • wałek
  • nóż
SKŁADNIKI: 
Ciasto drożdżowe:
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
Nadzienie: 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania wierzchu
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła + 1 łyżka do posmarowania wierzchu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku umieszczamy masło i mleko, stawiamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. W misce mieszamy obie mąki, drożdże, sól i cukier, a następnie dodajemy ostudzone masło z mlekiem, jajko i wodę i całość zagniatamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta.
  3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
  4. W tym czasie w  miseczce mieszamy cukier i cynamon, a w rondelku rozpuszczamy masło. 
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50x40 cm, następnie na jego powierzchni rozsmarowujemy rozpuszczone i ostudzone masło, po czym całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuzszego boku, po czym formujemy wieniec postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie pod tym linkiem ( rulon przecinamy wzdłuż na pół zaczynając od miejsca położonego około 8 cm od górnej krawędzi, a następnie zwijamy dwie części, z których każda nacięciami ułożona jest do góry, w spiralę której końce łączymy ze sobą tworząc wieniec).
  7. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawimy na 30 minut.
  8. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C
  9. Ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy pozostałym masłem, posypując wierzch cukrem.
  10. Wieniec pieczemy około 30 minut. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;