22.11.2013

Paluszki rybne z sosem koperkowo-cytrynowym

Paluszki rybne to kolejne szybkie danie, które możecie przygotować wieczorem i rano zabrać do pracy. To także fast - food w wersji domowej, przygotowany wyłącznie ze sprawdzonych składników. Mam przeczucie, że moja dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym czytelnikom Biedronki w kuchni, którzy najbardziej lubią obiady w restauracji pod złotymi łukami ;) 


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • 3 miseczki
  • deska lub blacha 
  • papier do pieczenia 
  • ręczniki papierowe
SKŁADNIKI:
Paluszki rybne
  • 750g filetu z dorsza 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki ulubionych przypraw ( papryki, bazylii, pieprzu, pieprzu cayenne, lubczyku)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 szklanki oleju do smażenia (może być słonecznikowy) 
Sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Filet z dorsza kroimy w kawałki o wymiarach ok. 2 cm x 1 cm x 7 cm ( to są oczywiście przybliżone wymiary ;) ).
  2. W jednej misce mieszamy mąkę z przyprawami, w drugiej roztrzepujemy jajka, w trzeciej umieszczamy bułkę tartą, którą mieszamy z solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek ryby obtaczamy dokładnie w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej i układamy na desce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 10 minut ( tak tak- to klasyczna panierka, ale nie oszukujmy się- paluszki rybne to nie jest kulinarny cud świata ;)) 
  4. W międzyczasie w rondlu rozgrzewamy olej.
  5. Paluszki rybne smażymy w rozgrzanym rondlu przez około 4-5 minut aż "złapią" złoty kolor i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  6. Przygotowanie sosu jest banalnie proste- wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i gotowe!
WŁALA :)

1 komentarz :

Natalie pisze...

Paluszki rybne to fastfood ? :(
A ja je tak lubię !

font-family: 'Comfortaa', cursive;