17.11.2013

Indyk w sosie teriyaki z warzywami, ananasem i ryżem

To miał być jeden z tych weekendów, podczas którego miałam oddawać się błogiemu "nicnierobieniu"... Nie wiem, czy wykonanie podwójnej porcji calzone, sosu czosnkowego, szarlotki, białego barszczu, zagniecenie ciasta na piernik i zrobienie poniższego dania wpisuje się w definicję "nicnierobienia" będącego połączeniem lenistwa z szeroko rozumianym relaksem... Cóż mogę jednak poradzić na to, że słuchając wystąpień podczas Blog Forum Gdańsk zamiast popaść w błogostan dałam się ponieść napadowi kompulsywnego gotowania :) 


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • wok lub duża patelnia 
  • sitko
SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 3 papryki 
  • 1 świeży ananas
  • 1 duża, czerwona cebula 
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek świeżej kolendry
  • garść płatków migdałowych.
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączamy na sitku. 
  2. Pierś z indyka kroimy w  2 cm kostkę, mieszamy z 1/4 szklanki sosu teriyaki i odstawiamy na bok.
  3. Ananasa obieramy i kroimy w niewielkie cząstki.
  4. Papryki kroimy w cienkie półplasterki.
  5. Cebulę kroimy w piórka. 
  6. Kolendrę drobno siekamy. 
  7. Gdy wszystkie warzywa mamy pokrojone na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy indyka i całość smażymy na dużym ogniu przez około 5-6 minut cały czas mieszając.
  8. Następnie dodajemy ananasa, papryki i cebule i cały czas mieszając smażymy kolejne 3 minuty na dużym ogniu.
  9. Na końcu dodajemy ryż, groszek, migdały i pozostałą część sosu teriyaki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i cały czas mieszając smażymy kolejne 2 minuty.
  10. Na końcu dodajemy kolendrę.  
WŁALA :)

1 komentarz :

Adam Bazylewicz pisze...

Po co ten ananas? same mięsko by wystarczyło

font-family: 'Comfortaa', cursive;