06.11.2013

Ciasteczka pomarańczowe Fannie Farmer

Nie będzie dla Was wielkim zaskoczeniem, jeśli wyznam, że uwielbiam gadżety do pieczenia i dekorowania ciast. Ze względu na to, że moja kuchnia jest naprawdę bardzo mała a pojemność szafek ograniczona podczas zakupów kilka razy oglądam potencjalne "zdobycze" zastanawiając się jak często będę z nich korzystać. 
Na stempelki do ciastek polowałam od jakiegoś czasu. To, co przekonało mnie do ich zakupu to fakt, że zajmują stosunkowo niewiele miejsca i że w bardzo szybki i łatwy sposób mogę nadać niepowtarzalny wygląd ciasteczkom wycinanym przy pomocy zwykłej szklanki. 
Dzisiejsze ciasteczka przygotowałam na podstawie przepisu Fannie Farmer. Jeśli jesteście ciekawi innych dań, które przygotowałam wg receptur pochodzących z końca XIXw koniecznie zajrzyjcie do Retro Kuchni!



POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 30 minut (odpoczynek ciasta) + 10 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • mikser lub silna para męskich rąk :)
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • wałek 
  • blacha do pieczenia
  • kratka do studzenia ciastek
  • stolnica/mata silikonowa

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Masło umieszczamy w misce i ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę.
  2. Następnie cały czas miksując, dodajemy jajko, sok z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. 
  3. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Suche składniki dodajemy do mokrych i zagniatamy ciasto. 
  5. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. 
  7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na stolnicy/macie silikonowej posypanej mąką i przy pomocy foremek lub szklanki wykrawamy ciasteczka. 
  8. Ciastka przekładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut. 
  9. Gotowe ciastka po upieczeniu przekładamy na kratkę do studzenia i zostawiamy do wystygnięcia.
WŁALA:)

6 komentarzy :

Anonimowy pisze...

Wyglądają jak piguły extasy:)

Pink Hungry pisze...

ale urocze!

wedelka pisze...

Takie stempelki sama chętnie bym przygarnęła :) Ciasteczka dużo dzięki nim zyskały :)

gin pisze...

Cudne są :) Też mam mikro kuchnię, uważam to za okrutną ironię losu... ;)

DżemDżus pisze...

Kuchnia mikro czy makro, każda po pewnym czasie jest za mała. Moja do miniaturowych nie należy, ale... no właśnie też nie jest z gumy i brakuje w niej miejsca na wszystko o czym człowiek śni. Taki los. A ciasteczka piekne i pachną już świetami.

Kasia pisze...

Ekstra stemple! :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;