28.11.2013

Brownie z migdałami

Gdyby E.Wedel naprawdę był lekarzem wówczas,  w celu walki z jesienną depresją,  z pewnością przepisywałby swoim pacjentkom brownie z migdałami.  Chrupiący wierzch, mięciutki i aksamitny środek oraz duża zawartość "czekolady w czekoladzie" to zestaw obowiązkowy w dni, w które najmniejszy problem wydaje się być przeszkodą nie do pokonania. Jeśli dopadnie Was jesienne przesilenie lub inny syndrom ;) - koniecznie zapodajcie sobie terapię w postaci kilku kawałków ciasta przygotowanego wg poniższego przepisu! 

brownie czekoladowe, brownie z migdałami
POZIOM TRUDNOŚCI:  średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • dwie miski
  • piekarnik
  • garnek
  • duża blacha (ciasto nie będzie wysokie) 
SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej):
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 100g mąki
  • 300g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 50g posiekanych migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  2. Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą umieszczamy miskę, w której rozpuszczamy czekoladę i masło ( co jakiś czas mieszając).
  3. Gdy czekolada i masło się rozpuszczą  miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut.
  4. W międzyczasie w misce  ubijamy jajka przy pomocy miksera , do których stopniowo dodajemy cukier i mąkę.
  5. Do tak powstałej masy dodajemy roztopioną czekoladę i masło, a następnie całość dokładnie mieszamy.
  6. Na końcu dodajemy posiekane migdały i ponownie mieszamy.
  7. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
  8. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  9. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;