20.10.2013

Żeberka w sosie słodko-ostrym

"Więcej mięsa ( tylko bez dodatku owoców)" - to najczęstsza sugestia odnośnie przepisów, które chcieliby oglądać na blogu moi bliscy. Cóż poradzę na to, że choć jestem mięsożercą, to sezonowe warzywo zawsze wygra u mnie z kawałkiem chabaniny (z małym wyjątkiem: nigdy nie odmówię sobie krwistego, dobrze przyrządzonego steku).
Dziś, wychodząc na przeciw oczekiwaniom tych, którzy domagają się ode mnie przepisu na mięsne dania- zapraszam Was na żeberka. Nie byłabym sobą, gdybym nie przemyciła aromatu owoców - nie można mieć wszystkiego :)

żeberka; pieczone żeberka; żeberka zapiekane; żeberka na ostro
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 45 minut (gotowanie)
  • 1,5 kg żeberek ( w paskach)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • patelnia
  • blender 

SKŁADNIKI: 
WYWAR:
  • 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • 1 litr wody 
SOS:
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • nasiona sezamu do posypania 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki wywaru wkładamy do dużego garnka, wrzucamy żeberka i całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 45 minut (aż żeberka będą miękkie). 
  2. Żeberka wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Wywar możemy zamrozić (posłuży nam jako podstawa np. do zupy z soczewicy)
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos- wszystkie składniki miksujemy w blenderze, a następnie całość wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu, cały czas mieszając redukujemy sos, as będzie gęsty i nie będzie spływał z łyżki.
  5. Ostudzone żeberka kroimy na kilka części i układamy na patelni ustawionej na małym ogniu, obtaczając je w sosie z każdej strony. 
  6. Przed podaniem żeberka posypujemy sezamem. 
WŁALA :)

1 komentarz :

Nashelly pisze...

Uwielbiam żeberka, zwłaszcza słodko-słone, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

font-family: 'Comfortaa', cursive;