16.10.2013

Tarta z dynią wg Fannie Farmer

Dziś przedstawiam Wam przepis na tartę, która w zeszłym tygodniu skradła nasze podniebienia. Połączenie dyni z przyprawami korzennymi to strzał w dziesiątkę! Moja dzisiejsza propozycja sprawdzi się doskonale zarówno jako deser, ale też jako drugie śniadanie.
Fannie Farmer i tym razem mnie nie zawiodła w kwestii "patentów"- zamiast obciążać spód do tarty grochem lub fasolą Fannie proponuje postawienie na cieście przykrytym papierem do pieczenia garnek o rondzie nieco mniejszym od naczynia w którym przygotowujemy ciasto.

Poniższe ciasto w oryginale pieczone jest w charakterystycznej dla amerykańskiej kuchni formie do ciast typu "pie" ( ja nie znalazłam odpowiedniego tłumaczenia tego słowa a spolszczenia takie jak "paje" do mnie nie przemawiają) - z braku takiego naczynia upiekłam je w klasycznej formie do tart. 

Tarta z dynią, pumpkin pie, Fannie Farmer
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  40 minut + 40 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • forma do tarty lub okrągła tortownica
  • wałek
  • stolnica
  • garnek o rondzie nieco mniejszym od formy do tarty lub tortownicy
  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta lub silna para rąk
  • blender
  • folia spożywcza
  • miska  
SKŁADNIKI: 
CIASTO KRUCHE
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki posiekanego masła 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 roztrzepane jajko to posmarowania wierzchu ciasta
FARSZ
  • 3 szklanki pokrojonych kawałków dyni
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 roztrzepane jajka 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni ( do posypania po upieczeniu) 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Przygotowujemy ciasto na spód: W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy sól i wodę i ponownie ucieramy aż składniki się połączą po czym przystępujemy do zagniatania ciasta ( tylko do połączenia składników).
  3. Z gotowego ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  4. Gdy kruche ciasto dojrzewa w lodówce-  do piekarnika wkładamy blachę  na której układamy papier do pieczenia a następnie pokrojoną w kostkę dynię. Dynię zapiekamy około 20-25 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Gdy dynia jest już upieczona, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C.
  6. Wyciągamy ciasto z  lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i układamy w formie to tart, tak by brzegi wystawały z formy ( gdy używamy formy innej niż ceramiczna lub szklana należy przedtem wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  7. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na którym kładziemy garnek  i wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy 5 minut aż lekko przestygnie.
  8. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C.
  9. Gdy spód do tarty się podpieka przygotowujemy farsz: dynię miksujemy w blenderze na puree, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki farszu dokładnie je mieszając - tak, by powstała jednolita masa. 
  10. Kruchy spód smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wylewamy na niego przygotowaną masę dyniową. 
  11. Całość wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  12. Po tym czasie gotową tartę  wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
  13. Przed podaniem tartę posypujemy podprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni.
WŁALA :)

4 komentarze :

Gocha gotuje! pisze...

śliczna!! :)

Gosia pisze...

Cudo;)

gin pisze...

Kolor ma obłędnie pomarańczowy. Cudo!

Anonimowy pisze...

Chyba do przepisu wkradł się jakiś chochlik, bo nie sądzę, że w farszu faktycznie ma wylądować aż 12 szklanek białego cukru! Powinno być 1/2 szklanki, prawda?
Ula

font-family: 'Comfortaa', cursive;