27.10.2013

Tarta z cukinią, oliwkami i kaparami

Sezon na cukinię jeszcze się nie skończył, więc jeśli nie macie dość dań z jej udziałem- skorzystajcie z mojej dzisiejszej propozycji.
Nie wiem jak  u Was, ale nam jedna tarta załatwia obiady do pracy na 2 dni. Co ważne- jej przygotowanie zajmuje mi 20 minut, co sprawia że najczęściej  sięgam po poniższy przepis wtedy, gdy natłok zajęć w pracy i poza nią nie pozwala na kulinarne szaleństwa. 
Przepis, w którym dokonałam nieznacznych modyfikacji pochodzi ze strony W kuchni wieczorem 

tarta z cukinią, tarta z ciasta francuskiego
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 40 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • patelnia
  • blacha
  • miska 
  • groch/fasola do obciążenia ciasta
SKŁADNIKI: 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki oliwek
  • 3 jajka ( 2 do masy jajeczno-śmietanowo-serowej; 1 do posmarowania wierzchu tarty)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie, na którym układamy kolejną kartkę papieru do pieczenia a następnie groch/fasolę stanowiącą obciążnik dla ciasta.
  3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 10 minut. 
  4. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i przez 5-7 minut podsmażamy na niej cukinię, cebulę, czosnek, kapary i oliwki- co jakiś czas mieszając.
  5. Na końcu dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, zioła prowansalskie) i dokładnie mieszamy. 
  6. W misce mieszamy jajka, śmietanę i żółty ser. 
  7. Podpieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i przykrywający ciasto papier do pieczenia.
  8. Następnie na spód tarty wykładamy najpierw zawartość patelni a potem zawartość miski.
  9. Jeśli zostało nam trochę ciasta francuskiego- kroimy je w paski o szerokości około 1,5 cm, układamy je na wierzchu tarty i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  10. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
WŁALA :)

6 komentarzy :

Dominika pisze...

Tarta jako drugie śniadanie do pudełka- muszę zacząć tak robić! :)

Jula G. pisze...

uwielbiam takie tarty francuskie! a jeszcze z cukinią... bajka!

gin pisze...

Wygląda wyjątkowo apetycznie :)

piotej pisze...

świetna tarta!

Martyna pisze...

PRZEPYSZNA! Polecam z szyneczką, tak jak w przepisie źródłowym :)

Kasia pisze...

Mój chłopak padnie z zachwytu jak mu to przygotuję ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;