03.10.2013

Sałatka z pęczaku, dyni konserwowej i cytrusów

Sałatka z pęczaku, dyni konserwowej i cytrusów to moja kolejna propozycja dania, które możecie zjeść w pracy gdzieś pomiędzy jednym a drugim spotkaniem.  To także doskonały sposób na wykorzystanie dyni konserwowej, która (przynajmniej u mnie) ma tendencje do zalegania na półkach z przetworami.
Połączenie dyni, pęczaku, kolendry i owoców cytrusowych choć na pierwszy rzut oka zdaje się do siebie nie pasować to w poniższym wydaniu sprawdziło się idealnie i nie raz zagości na moim stole. 
Przepis zaczerpnęłam z bloga Gotuje bo lubi tradycyjnie poddając go ( tradycyjnie już) lekkiej modyfikacji.  

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina + noc na przegryzienie się sałatki
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duża miska 
  • miska 
  • garnek 
  • blender
  • blacha
  • papier do pieczenia


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 pęczek kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 1 słoiczek dyni konserwowej
  • 1 grejpfrut
  • sok z 1 cytryny
  • 1 średnia cebula drobno posiekana

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C
  2. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
  3. W międzyczasie gotujemy pęczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  4. Kolendrę i oliwę miksujemy w blenderze na gładką masę.
  5. Wystudzony pęczak przekładamy do miski, dodajemy do niego kolendrę zmiksowaną z oliwą i dokładnie mieszamy.
  6. Pomarańcze i grejpfruta obieramy ze skórki, dokładnie oczyszczamy z błonek, dzielimy na cząstki i wkładamy do pęczaku. Sok powstały przy filetowaniu owoców oraz sok wyciśnięty z tego, co zostało po oddzieleniu cząstek dodajemy do kaszy. 
  7. Na końcu dodajemy odciśniętą z zalewy dynię, upieczoną marchew i posiekaną cebulę. 
  8. Całość mieszamy delikatnie i wstawiamy na noc do lodówki tak, by smaki się przegryzły. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;