07.10.2013

Papryka faszerowana kuskusem, bakłażanem i cukinią

Przepis na dzisiejszą kolację ( i jutrzejszy obiad do pracy ;)) powstał w biegu. Zainspirowana rozmową na temat tego, co można zrobić z patisona i jak przerobić ratatuja, by nie wyglądał na ratatuj ;) postanowiłam pomyśleć nad innym, niż znanym mi dotychczas wcieleniem faszerowanej papryki (nie przepadam za papryką z nadzieniem składającym się z mięsa mielonego, ryżu i sera żółtego ).  To, co dziś wyczarowałam w kuchni jest po prostu pyszne! Słodka i chrupiąca papryka, lekko winny farsz z nutką kolendry, a to wszystko podane z aksamitnym kozim serem. 

faszerowana papryka, papryka nadziewana


POZIOM TRUDNOŚCI:  średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut +30 minut pieczenia
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • blacha do ciasta
  • 3 miski 
  • durszlak
SKŁADNIKI:
  • 6 dużych, jędrnych czerwonych papryk
  • 1 mała cukinia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy kuskus 
  • pęczek kolendry
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz 
  • kozi ser  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Bakłażana kroimy w kostkę o boku 1 cm, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
  2. W tym czasie obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i wraz z sokiem i pestkami umieszczamy w misce.
  3. Do miski z pomidorami dodajemy kuskus, sok z 1 cytryny, 1/2 szklanki wina, 1/2 szklanki wody i posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę o boku 1cm.
  5. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C. 
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek- podsmażamy około 1 minuty po czym dodajemy cukinię i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut. 
  7. W tym czasie na durszlaku odsączamy bakłażana, a następnie dorzucamy go do cebuli, czosnku i cukinii- całość podsmażamy 5 minut.
  8. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą z nich oprószamy solą. 
  9. Zawartość patelni mieszamy dokładnie z kuskusem i pomidorami, doprawiamy solą i pieprzem a następnie tak powstałym farszem napełniamy papryki.
  10. Papryki wypełnione farszem wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  11. Tuż przed podaniem wierzch smarujemy kozim serem. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;