10.10.2013

Kruche ciasteczka Fannie Farmer

Dawno na blogu nie gościła Fannie Farmer- najwyższy czas to zmienić ! Na pierwszy ogień po wakacyjnej przerwie idą wyciskane ciasteczka- idealne jako dodatek do popołudniowej herbaty :) 

Fannie jak zwykle mnie zaskoczyła i zamiast surowego jajka zaproponowała dodanie żółtek ugotowanych na twardo.  

Już nie mogę się doczekać niespodzianek i zaskoczeń, które kryją się w pozostałych jej przepisach.
ciastka wyciskane, kruche ciasteczka, Fannie Farmer
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • szpryca z końcówką do wyciskania ciastek 
SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu z wanilii
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  2. Masło ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę.
  3. Następnie, cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilii. 
  4. Zagniecione ciasto umieszczamy w szprycy z końcówką do wyciskania ciastek.
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem o pieczenia. 
  6. Ciastka wyciskamy przy pomocy maszynki na blachę.
  7. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 10 minut
\
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;