16.09.2013

Zupa kalafiorowa z karmelizowaną cebulą i bazyliowym pesto

Dawno na blogu nie było przepisu na zupę, więc najbliższy czas to zmienić. Dzisiejsza propozycja idealnie rozgrzeje Was w pierwsze jesienne chłody, a dodatki w postaci karmelizowanej cebuli i bazyliowego pesto urozmaicą danie, którego smak znamy z dzieciństwa :)
Przepis pochodzi z bloga W brzuchu

ps. Wiem, że czekacie na kolejne odsłony Prawa Biedronki i Retro Kuchni- obiecuję Wam, że po powrocie z urlopu na blogu pojawią się kolejne wpisy w ramach zarówno jednego jak i drugiego cyklu  :) 
zupa kalafiorowa z cebulą i pesto, zupa krem, karmelizowana cebula, bazyliowe pesto

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • patelnia
  • blender
SKŁADNIKI:
ZUPA:
  • 1 kalafior podzielony na różyczki ( może być mrożony)  
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 pokrojona cebula 
  • 2 liście laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • 1 łyżka masła
KARMELIZOWNA CEBULA:
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
PESTO BAZYLIOWE:
  • 2 szklanki liści bazylii
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygootwujemy pesto- wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok.
  2. Przygotowujemy karmelizowaną cebulę-> na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Na końcu dodajemy cukier i wodę i smażymy na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Odstawiamy na bok.
  3. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kalafior, czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, smażymy przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem. Całość gotujemy 15 minut.
  4. Po tym czasie zupę zestawiamy z ognia, dodajemy mleko, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. 
  5. Zupę dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy solą.
  6. Zupę nakładamy do talerzy, układając na wierzchu karmelizowaną cebulę i pesto.
WŁALA :)

1 komentarz :

Marta Fijałkowska pisze...

rewelacyjne połączenie smaków:) uwielbiam zupy kremy:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

font-family: 'Comfortaa', cursive;