06.09.2013

Sernik jogurtowy z galaretką malinową

Dziś zaczęłam długo oczekiwany urlop. Przez najbliższe dwa tygodnie będziemy łazić po górach, których wysokość nie przeraża osób z lękiem wysokości, odwiedzimy też Pragę, która od dawna jest na liście miast, które chcieliśmy zobaczyć:). Postaram się, aby w tym czasie na blogu nie zabrakło smakowitych przepisów.
Na dobry początek zostawiam Was z sernikiem jogurtowym z galaretką malinową inspirowanym przepisem, który możecie znaleźć tutaj

Sernik jogurtowy z galaretką malinową

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2 godziny ( schłodzenie) + 10 minut + 12 godzin (schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • tortownica
  • mikser 
  • papier do pieczenia
  • rondelek
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender

SKŁADNIKI: 
MASA SEROWA

  • 250 g sera mascaprone 
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku

GALARETKA MALINOWA

  • 400g malin
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. 
  2. Do misy miksera wkładamy mascarpone, miód i ekstrakt z wanili a następnie całość ubijamy przez 3 minuty, po czym dodajemy po 1/2 szklanki jogurtu cały czas miksując.Na końcu dodajemy cukier waniliowy.
  3. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  4. Gdy żelatyna będzie zimna ponownie włączamy mikser i cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce żelatyny do masy serowo- jogurtowej.
  5. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 
  6. Gdy masa tężeje przygotowujemy galaretkę malinową- w tym celu 4 łyżeczki żelatyny namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut.
  7. Maliny z cukrem wkładamy do rondla, a gdy zaczną puszczać sok miksujemy je blenderem na mus i ponownie zagotowujemy.
  8. Następnie mus przecieramy przez sitko o drobnych oczkach
  9. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy z malinami a następnie całość wylewamy na masę serową i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
WŁALA :)

1 komentarz :

Cathy pisze...

Kocham serniki na zimno, a ten wygląda genialnie :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;