03.09.2013

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, fetą i miętowym pesto

Dziś zapraszam Was na sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami, fetą i miętowym pesto. Wiem, że to połączenie może brzmieć egzotycznie, ale tak już jest, że to co z pozoru do siebie nie pasuje w efekcie doskonale ze sobą współgra :)  A że do odważnych świat należy warto od czasu do czasu poeksperymentować, choćby w kuchni :)

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, fetą i miętowym pesto


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duża miska 
  • patelnia grillowa
  • blender
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 3 brzoskwinie
  • 100 g sera fety ( najlepiej z wiaderka) pokrojonego w kostkę 
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 szklanka listków mięty
  • 100 g migdałów w płatkach
  •  5 łyżek oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Brzoskiwnie kroimy w ósemki i podsmażamy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
  2. W blenderze miksujemy płatki migdałowe, miętę i oliwę z oliwek.
  3. W misce układamy sałatę, fetę i plasterki cebuli, na to wykładamy brzoskwinie z grilla wierzch posypując pesto migdałowo-miętowym. 
WŁALA :)

1 komentarz :

Agabi pisze...

lubię takie połączenia smaków:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;