21.09.2013

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Po dwóch tygodniach kończącego się właśnie urlopu i stołowania się w miejscach oddalonych od mojej kuchni o kilkaset kilometrów stęskniłam się bardzo za gotowaniem i domowymi obiadami. Choć już od poniedziałku plan dnia będzie napięty do granic możliwości, to nie wyobrażam sobie aby zabrakło w nim miejsca na gotowanie. Na pierwszy ogień pójdą wówczas domowe klopsiki w sosie pomidorowym podane z tagliatelle- dokładnie takie jak te, z poniższego przepisu. 
makaron, spaghetti, makaron w sosie pomidorowym, sos pomidorowy

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
  • patelnia 
  • miska
SKŁADNIKI:
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • świeże listki bazylii
KLOPSIKI
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 jajka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu 
  • 2 posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
SOS
  • 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 szklanka wody
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 6 łodyg selera naciowego pokrojonego w talarki
  • sól pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  2. W tym czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na klopsiki poza oliwą, a następnie przy pomocy zwilżonych rąk formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, które odkładamy na talerz.
  3. W rondlu przygotowujemy sos: rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy do momentu zeszklenia cebuli. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wodę i całość gotujemy bez przykrycia na małym ogniu około 10 minut. Na końcu sos doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej klopsiki zrumieniając je tylko z każdej strony.
  5. Tak przygotowane klopsiki przekładamy do sosu, a następnie całość gotujemy około 30 minut. 
  6. Makaron układamy na talerzu a następnie nakładamy porcję sosu z pulpetami. Całość posypujemy posiekaną bazylią
WŁALA:)

1 komentarz :

Malwinka pisze...

Lubię taki obiadek :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;