01.09.2013

Dżem paprykowy

Poniższy przepis na dżem paprykowy poznałam dobrych kilkanaście lat temu. Od tego czasu nie wyobrażam sobie, aby zabrakło go w mojej spiżarni. Uwielbiam go jako smarowidełko do kanapek z serem, pasztetów, sałatek czy warzyw z grilla jako zamiennik sosu pomidorowego czy ketchupu. 
Mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu :) 

dżem paprykowy, przetwory z papryki


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek 
  • kilka wyparzonych słoiczków
  • blender
SKŁADNIKI:
  • 3 kg czerwonej papryki
  • sok z 1,5 kg cytryn
  • 3 szklanki cukru
  • opakowanie substancji żelującej (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  
  1. Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę a następnie umieszczamy w dużym garnku, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż papryka zrobi się miękka ( około 1 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie do dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.
  3. Na końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.
  4.  Jeśli lubicie dżemy w o konsystencji galaretki- przed zmiksowaniem papryk dodajcie opakowanie substancji żelującej.
  5. Na końcu całość miksujemy blenderem.
  6.  Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków.
  7.  Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
  8. Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.
 WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;