10.09.2013

Ciasto z brzoskwiniami

Dziś zapraszam Was na szybkie ciasto z brzoskwiniami, które doskonale sprawdzi się w przypadku nalotu niespodziewanych gości. Ciacho jest takie jak lubię- wilgotne i niezbyt słodkie. Dodatkowym atutem jest to, że jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. 

ciasto z brzoskwiniami


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut+1 godzina (pieczenie i nasączanie ciasta) 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik 
  • miska 
  • mikser 
  • tortownica 
SKŁADNIKI: 
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • 500g świeżych brzoskwiń obranych ze skórki w wypestkowanych lub puszka brzoskwiń w syropie. 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 mąki kukurydzianej 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100g masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka jogurtu waniliowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
  2. Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę lub w plasterki.
  3. Tortownicę smarujemy 2 łyżkami masła, posypujemy brązowym cukrem na którym układamy brzoskwinie. 
  4. W misce ubijamy mikserem  masło, cukier i jajka do uzyskania kremowej masy ( około 4-5 minut).
  5. W drugiej misce mieszamy mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  6. Suche składniki dodajemy stopniowo na przemian z jogurtem do masy jajecznej całość delikatnie mieszając. 
  7. Tak przygotowane ciasto wylewamy na brzoskwinie. 
  8. Torownicę  wkładamy do piekarnika  pieczemy około 50-60 minut.
  9. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na 20 minut, a następnie przekładamy na talerz tak, by brzoskwinie znalazły się na wierzchu. 
WŁALA :)

1 komentarz :

Bo(ro)n Appétit pisze...

Biedroneczko!Wpraszam się na to ciasto :)

Pozdrawiam,

AGATA

font-family: 'Comfortaa', cursive;