13.09.2013

Ciasto bakaliowe

Dziś zapraszam Was po przepis na ciasto, które doskonale sprawdzi się jako zamiennik zbożowych batoników czy energetyków. Gdy dopada nas kryzys i jesienna deprecha- kawałek bakaliowca może nie doda nam strzydeł, ale na pewno sprawi, że łatwiej przebrniemy przez ciężki i senny dzień.
Przepis pochodzi ze strony Skoraqa vel Łasucha w kuchni i możecie go znaleźć tutaj.

ciasto z bakaliami, ciasto bakaliowe

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 90 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • keksówka
SKŁADNIKI:
  • 60 g mąki
  • 60g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 200g suszonych owoców ( użyłam mieszanki śliwek, żurawiny, daktyli)
  • 150 orzechów (użyłam mieszanki sezamu, płatków migdałowych i orzechów włoskich)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Orzechy i owoce kroimy na drobne kawałki.
  4. W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, imbir i sól.
  5. Następnie dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  6. Na końcu dodajemy owoce i orzechy i ponownie dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki.
  8. Ciasto pieczemy 90 minut.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;