25.09.2013

Banofee

Nie wiem jak to się stało, ale do zeszłego roku nie wiedziałam o istnieniu ciasta banofee. Na szczęście udało mi się w porę nadrobić zaległości, oczywiście kosztem diety.

Banofee to ciasto, które doskonale sprawdzi się jako suplement diety zwalczające objawy jesiennej deprechy czy nastroju pod znakiem stwierdzenia "bo tak" ;).

banofee


POZIOM TRUDNOŚCI:  średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina + noc na przegryzienie się ciasta
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • okrągła tortownica lub inne naczynie w którym przygotujemy ciasto
  • miska
  • mikser
  • rondelek
  • miseczka
SKŁADNIKI:
  • 350g ciastek pełnoziarnistych
  • 100g masła
  • 5 bananów
  • 350g masy krówkowej
  • Sok z ½ cytryny
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietanki 36%
  • kilka łyżek startej czekolady lub czekoladowa posypka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Ciastka dokładnie kruszymy, mieszamy w ostygniętym masłem a następnie tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy/ naczynia.
  3. Tortownicę z wyłożoną masą ciasteczkową schładzamy w lodówce przez 20-30 minut i w tym czasie przygotowujemy krem czekoladowo-krówkowy. 
  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z masą krówkową, kakao i serem mascarpone. 
  5. Tak przygotowaną masą wykładamy spód ciasteczkowy.
  6. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowo-czekoladowej.
  7. Mikserem ubijamy na sztywno śmietankę, którą następnie wykładamy na bananach.
  8. Całość posypujemy startą czekoladą lub czekoladową posypkę.
  9. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;