21.08.2013

Sałatka szopska

Bez sałatki szopskiej nie wyobrażam sobie sierpniowych wieczorów przy grillu. Papryka, pomidory, ogórki o tej porze roku smakują najlepiej. Sałatka ta  kojarzy mi się z czasami studenckimi gdy okienka między zajęciami spędzaliśmy  w Solo Pizzy zajadając się min. szopską z chlebem pita :) Jakiś czas temu wydział na którym studiowałam został przeniesiony w inne miejsce, pizzeria zamieniła się w aptekę, a na pobliskim placu pojawiła się fontanna w kształcie kobiecych warg... Na szczęście sałatka szopka z upływem lat wciąż smakuje tak samo :) 

sałatka szopska

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • miseczka
SKŁADNIKI: 
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 4 ogórki "sałaciaki" 
  • 3 papryki
  • 1 cebula 
  • opakowanie sera typu feta 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny 
  • pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Pomidory i ogórki kroimy w 1,5 cm kostkę.
  2. Papryki kroimy w 2 cm paseczki.
  3. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Całość mieszamy.
  4. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, pieprz, fetę i sok z 1/2 cytryny i dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;