30.08.2013

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

Czasami to, czego potrzeba nam do uprzyjemnienia poniedziałkowego poranku to porcja czekoladowych muffinek z delikatnym, malinowym kremem. Babeczki wg poniższego przepisu są wilgotne i mocno czekoladowe a krem nieco mniej słodki od masy, której użyłam w tym przepisie . Zatem jeśli jutro wybieracie się na rynek - upewnijcie się, że na liście Waszych zakupów znajdują się maliny i ser mascarpone- pozostałe składniki niezbędne do przygotowania poniższego deseru spokojnie znajdziecie w Waszej kuchni :)

czekoladowe muffiny, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, muffiny z kremem, krem do muffinów


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • mikser
  • blacha na muffinki
  • rondelek
  • sitko
  • szpryca z końcówkami do dekoracji kremem
SKŁADNIKI: 

MUFFINY
  • 3/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
KREM MALINOWY
  • 1/2 szklanki malin + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 ° C
  2. W misce mieszamy  mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  3. Przygotowujemy ciasto na muffiny- w misie robota ubijamy najpierw masło z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując dodajemy jajka,esencję waniliową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i solą a na końcu śmietanę. 
  4. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku 25 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy krem.
  6. Maliny umieszczamy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i gotujemy do momentu, gdy całkowicie się rozpadną.
  7. Następnie przecieramy je przez sitko o drobnych oczkach i otrzymany sos ponownie przelewamy do rondelka.
  8. Sos malinowy podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstej emulsji ( około 5-10 minut) i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. Do misy robota wrzucamy masło, cukier puder, 2 łyżki sosu malinowego  i miksujemy na wysokich obrotach do momentu otrzymania kremowej konsystencji.
  10.  W tym czasie nasze muffinki powinny być gotowe i możemy zabrać się za dekorację. Krem malinowy przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki. Całość dekorujemy świeżymi malinami. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;