23.08.2013

Kluski dyniowe z brukselką, żurawiną i kozim serem

Dzisiejsza propozycja to coś dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Połączenie dyni, brukselki, żurawiny i orzechów nerkowca choć brzmi egzotycznie to smakuje świetnie! A do tego te kolory... w sam raz by ożywić pochmurne dni, których zapewne nie zabraknie w ciągu nadchodzących miesięcy. 

kluski kładzone, kluski z dynią

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • garnek 
  • garnek do gotowania na parze
  • blender
SKŁADNIKI:
KLUSKI KŁADZIONE:
  • 1/2 kg miąższu z dyni w kawałkach (mrożonego lub świeżego)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz
WARZYWA:
  • 1/2 kg brukselki (mrożonej lub świeżej)
  • 1 szklanka żurawiny (mrożonej lub świeżej) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów nerkowca 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plasterków twardego sera koziego pokrojonych w cienkie paseczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KLUSKI KŁADZIONE:
  1. Przygotowujemy puree z dyni: kawałki dyni gotujemy na parze przez 20 minut. Następnie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  2. W misce umieszczamy mąkę, jajka, tymianek i puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy aż uzyskamy dość luźne ciasto. 
  3. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy 1 łyżkę soli i robimy kładzione kluski:  na łyżeczkę nabieramy ciasto a następnie zanurzamy ją we wrzącej wodzie ( ciasto zsunie się z łyżeczki i w ten sposób otrzymamy kluskę kładzioną) -> po nałożeniu 10 klusek czekamy aż wypłyną na powierzchnię wody i po 1 minucie wyciągamy kluski a następnie powtarzamy cały proces aż do momentu wykorzystania całego ciasta.  
  4. Gotowe kluski odkładamy do miski wypełnioną zimną wody ( w ten sposób się nie rozgotują).

WARZYWA:
  1. Przygotowujemy składniki: brukselkę kroimy w plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki brukselkę, którą smażymy około 8 minut, cały czas mieszając.
  4. Na końcu wrzucamy odsączone kluski, dodajemy żurawinę i smażymy kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 



Tak przygotowane danie wykładamy na talerz, całość posypując orzechami i kozim serem. 

WŁALA:)
font-family: 'Comfortaa', cursive;