01.08.2013

Gołąbki z soczewicą i kaszą jaglaną

Moja babcia jest wegetarianką, dlatego też zawsze, gdy przyjeżdża do Nas z wizytą nieźle muszę się nagłowić nad menu, mimo że nie jesteśmy z Panem Biedronkiem osobami, które codziennie muszą jeść mięso. Dla ułatwienia całej sytuacji Babcia oprócz mięsa nie je szeregu innych artykułów znajdujących się na stale zmieniającej się liście.

Na szczęście w tym roku udało mi się trafić w aktualne dietetyczne upodobania Naszego gościa- a to za sprawą poniższych gołąbków z farszem z soczewicy i kaszy jaglanej.

Do gołąbków podałam sos pomidorowy z tego przepisu (oczywiście osobno, bo pomidory w tym roku znajdowały się na babcinej czarnej liście). 
Przepis na gołąbki pochodzi z bloga nietylkotrawa

gołąbki, gołąbki wegetariańskie

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina (przygotowanie)+ 1 godzina (duszenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • patelnia 
  • 2 rondelki 
SKŁADNIKI:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  •  2 pory ( tylko białe części) drobno posiekane 
  • szczypta papryki w proszku 
  • sól pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko 
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście a następnie nożem wycinamy głąb, po czym delikatnie zdejmujemy warstwami  liście uważając by ich uszkodzić.
  2. Tak przygotowane liście wkładamy pojedynczo do wody zagotowanej z 1 łyżką soli w dużym garnku i blanszujemy przez około 1 minutę, po czym wyjmujemy i odkładamy na bok.
  3. soczewice dokładnie płuczemy a następnie gotujemy pod przykryciem przez 10- 15 minut w 2 szklankach wody z dodatkiem  1 łyżki  oleju od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sól. 
  4. Tak przygotowaną soczewicę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut w 1 szklance wody z dodatkiem 1 łyżki oleju pamiętając, by w trakcie gotowania nie mieszać kaszy. Tak przygotowaną kaszę zostawiamy w garnku do wystygnięcia.  
  6. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej a następnie wrzucamy cebulę, dodajemy szczyptę pieprzu i soli i smażymy do momentu zeszklenia cebuli, po czym dodajemy pory i całość smażymy na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Soczewicę, kaszę i usmażoną cebulę z porem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem  dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz jedno jajko i całość ponownie dokładnie mieszamy.
  8. Tak przygotowany farsz zawijamy w  liście kapusty i układamy ściśle  w garnku wyłożonym uprzednio pozostałymi liśćmi kapusty.  
  9. Gołąbki zalewamy wrzątkiem (tak, by woda przykryła gołąbki) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie a następnie całość dusimy na małym ogniu przez około godzinę.
WŁALA :)

2 komentarze :

Gabi Uchto pisze...

ahhh sama bym zjadła
http://lubieessc.blogspot.com/

Ewelina Kowalska pisze...

Takich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają rewelacyjnie! :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;