27.08.2013

Cytrynowa zupa z soczewicą

Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się na jeden z pierwszych, jesiennych obiadów. Nie wiem jak u Was, ale w Łodzi od kilku dni czuć już jesienny chłód i choć od urlopu dzieli mnie kilka dni to gołym okiem widać, że lato dobiega końca, a wraz z nim sezon na chłodniki, lody i sorbety...
Przepis na dzisiejsze danie pochodzi z książki Sophie Dahl "Na każdą porę". 
Ze względu na niebywałe walory estetyczne danie należy zaliczyć  do cyklu "Brzydkie a dobre" :)


zupa cytrynowa, zupa z soczewicą


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • patelnia
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr +1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • sok z 3 cytryn
  • 100 g szpinaku, grubo posieknego
  • garść posiekanej kolendry 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Soczewicę zalewamy w garnku 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i całość smażymy 10 minut. Po tym czasie dodajemy seler naciowy i kmin i smażymy kolejne 5 minut. 
  3. Podsmażoną cebulę z selerem przekładamy do garnka z soczewicy, dodajemy sok z cytryny i usuwamy liście laurowe.
  4. Następnie zupę odstawiamy na 15 minut, a następnie całość miksujemy przy pomocy blendera dolewając pozostałą szklankę bulionu. 
  5. Do zmiksowanej zupy dodajemy szpinak i kolendrę i po zagotowaniu odstawiamy z ognia.
  6. Podajemy letnią. 

WŁALA :)


1 komentarz :

Marta Fijałkowska pisze...

jakie świetne połączenie smaków, bardzo mi odpowiada:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

font-family: 'Comfortaa', cursive;