12.08.2013

Biszkopt genueński wg M.Roux

O tym, że podstawą moich tortów jest biszkopt genueński dowiedziałam się całkiem niedawno, za sprawą Marty z bloga Cucina della Felicita :) Podczas jednej z naszych niekończących się rozmów okazało się, że przepis na biszkopt z którego do tej pory korzystałam i którego źródła pozyskania nie pamiętam okazał się być tym, co Mistrz Roux  i cała masa kulinarnych pasjonatów określa mianem biszkoptu genueńskiego...

Jeśli jesteście ciekawi jak wyglądają efekty moich tortowych szaleństw zachęcam Was do odwiedzenia strony Zabawy masą cukrową. Zanim ozdobię masą cukrową kolejny tort- zapraszam Was po przepis na niezawodny i najlepszy na świecie biszkopt. 

przepis na biszkopt, biszkopt do tortów, biszkopt genueński


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 30 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22-26 cm
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny 
  • sitko
  • silikonowa szpatułka
  • kratka do studzenia ciast
SKŁADNIKI: 
  • 190 g przesianej mąki 
  • 6 średniej wielkości jajek o temperaturze pokojowej
  • 190 g przesianego cukru pudru 
  • 45 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do  190°C.
  2. Tortownicę o średnicy 22-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce miksera umieszczamy jajka i cukier a następnie przy pomocy końcówki do ubijania piany miksujemy całość przez około 12- 14 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy delikatnie szpatułką.
  5. Na końcu dodajemy roztopione masło mieszając szpatułką delikatnie uważając, by nie opadło. 
  6. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. 
  7. Tortownicę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika na kratkę, a po dziesięciu minutach wyciągamy biszkopt: w tym celu zdejmujemy obręcz tortownicy, kładziemy na biszkopcie talerz, a następnie całość odwracamy do góry dnem tak, by spód ciasta znalazł się na górze.  
  8. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia na 3-4 godziny. 
WŁALA :)

1 komentarz :

Monika K pisze...

Idealny!!!

Muszę wypróbować niedługo!

Zapraszam do odwiedzania: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

font-family: 'Comfortaa', cursive;