26.07.2013

Quiche prowansalski

Dziś zapraszam Was na quiche prowansalski- jedno z moich ulubionych dań z cukinią i bakłażanem w roli głównej.  Ja przygotowałam go w 4 małych tartaletkach ( w ten sposób zapewniając sobie i Panu Biedronkowi obiady na 2 dni), ale poniższe proporcje spokojnie wystarczą na przygotowanie tego dania  w jednej, dużej formie do tart. 

Quiche prowansalski, tarta z cukinią, tarta z bakłażanem

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  40 minut + 50 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • miseczka
  • robot kuchenny z przystawką do zagniatania ciasta lub silna para męskich rąk
  • forma do tarty lub 4 mniejsze tartaletki
  • fasola lub groch do obciążenia ciasta
  • papier do pieczenia
  • wałek
  • stolnica
  • patelnia

SKŁADNIKI: 
CIASTO
  •  200 g mąki
  • 100 g zimnego masła pokrojone w kostkę
  •  3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju do nasmarowania formy 

FARSZ
  • 1 średni bakłażan pokrojony w plastry
  • 1 średnia cukinia pokrojona w plastry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  •  1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  •  2 posiekane ząbki czosnku
  • 50g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy ciasto- w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło pokrojone w kostkę, wodę i całość szybko zagniatamy. 
  2. Następnie formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz : na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę i całość smażymy aż warzywa zrobią się miękkie.
  5. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy parmezan, jajka, śmietanę, dodajemy pietruszkę, tymianek, sól i pieprz.
  6. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, a następnie wykładamy nim natłuszczoną olejem formę lub tartaletki. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia który obciążamy grochem lub fasolą. 
  7. Tak przygotowane spody pieczemy w piekarniku 15 minut.
  8. Po tym czasie zdejmujemy papier i groch, na upieczonym cieście układamy warzywa i zalewamy sosem, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. 

WŁALA :)

2 komentarze :

Paulina Urbańczyk pisze...

Wyglądają bardzo smakowicie :)

toskaniau pisze...

wyglada bardzo apetycznie :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;