14.07.2013

Pulpety z cukinii w sosie curry

Nie wiem jak u Was, ale u mnie co roku przychodzi taka pora, gdy muszę nagle "ogarnąć" niezliczone kilogramy cukinii, która wyrosła w ogródkach moich znajomych/rodziny. Mam wrażenie, że w większości domów cukinia kojarzy się głównie z jednym z głównych składników leczo.
Jeśli szukacie inspiracji na dania z cukinii zerknijcie na przepis na zapiekankę czy na cukinię w tempurze.  Jeśli lubicie kuchnię orientalną, już teraz do "ulubionych" wrzućcie przepis na poniższe pulpety, który odnalazłam na klffoodblog

pulpety z cukinii, sos curry
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel
  • garnek 
  • tarka
  • patelnia 
  • miska
  • ręczniki papierowe
SKŁADNIKI:

PULPETY
  • 700g cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 mała cebula
  • 2cm kawałek imbiru
  • garść natki pietruszki
  • 60g mąki pszennej
  • olej do smażenia
SOS
  • 1 średnia cebula
  •  2cm kawałek imbiru
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • puszka pomidorów 
  • 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • garść zielonej pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o największych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.
  2. Cebulę i imbir drobno siekamy a następnie umieszczamy w blenderze, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i całość miksujemy na gładką masę. 
  3. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy ( kurkumę, chili, kmin i kolendrę) oraz masę cebulowo-imbirową i całość smażymy na małym ogniu przez 6 minut.
  4. Ze startej cukinii wyciskamy 150 ml soku, który dodajemy do sosu wraz z mlekiem kokosowym i całość gotujemy kolejne 20 minut.
  5. Na końcu dodajemy pomidory oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia i zabieramy się za puplety. 
  6. Odciskamy ponownie cukinię, dodajemy do niej posiekaną cebulę, imbir, czosnek i pietruszkę.  Dodajemy mąkę i po dokładnym wymieszaniu całości formujemy pulpeciki.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety po 3-4 minuty z każdej strony, które następnie przekładamy na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 
  8. Tak przygotowane klopsiki przekładamy do sosu, podajemy od razu. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;