23.07.2013

Pudding waniliowy

Dziś przedstawiam Wam kolejny składnik niezbędny do przygotowania Trifle, który już za chwilę już za momencik pojawi się na blogu. 
Pudding waniliowy to doskonała alternatywna dla kupnego budyniu na który raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota- zwykle wtedy, gdy mam za sobą ciężki dzień. To taki substytut lampki wina ( po której wypiciu w liczbie sztuk 1 potrafi mnie męczyć kac...) czy tabliczki czekolady. 
Co ważne- jego przygotowanie nie jest trudne, a ciągłe mieszanie masy zajmujące około 15 minut skutecznie potrafi odwrócić myśli od analizy nieudanego spotkania i po prostu pozwala się wyciszyć :) 
pudding waniliowy, budyń waniliowy, domowy budyń
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser lub trzepaczka 
  • miska
  • rondel
SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka 3,2%
  • pół szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce mieszamy mąkę kukurydzianą i sól. Powoli wlewamy śmietanę, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką, a następnie stopniowo dodajemy żółtka.
  2. W rondlu pogrzewamy mleko z cukrem do momentu pojawienia się pęcherzyków na krawędzi rondelka, po czym rondel zestawiamy z ognia.
  3. 1 szklankę gorącego mleka wlewamy do miski z mąką, śmietanką i żółtkami mieszając energicznie do momentu połączenia się składników a następnie całość powoli przelewamy z powrotem do rondla z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając.
  4. Następnie rondel wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszamy masę do momentu gdy na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę mieszamy jeszcze 2 minuty od momentu jej zagotowania.
  5. Po tym czasie rondel zestawiamy z ognia, do masy dodajemy ekstrakt z wanilii a następnie całość dokładnie mieszamy. 
  6. Pudding przelewamy do salaterek/miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;