07.07.2013

Pieczone ziemniaki

Dziś zapraszam Was po przepis, w którym przedstawiam mój ulubiony sposób na przygotowanie pieczonych ziemniaków. Czym się wyróżnia na tle innych? Po pierwsze, nie wymaga wcześniejszego podgotowania kartofli, a po drugie możemy odpuścić sobie ich obieranie. Innymi słowy- jest błyskawiczny, a takie patenty lubię najbardziej w obiadach, które najczęściej przygotowuję rano przed wyjściem do pracy. 

ziemniaki z piekarnika, pieczone ziemniaki, ziemniaki w ziołach

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • miseczka
SKŁADNIKI:
  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  2. Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w księżyce i przekładamy do miski.
  3. W miseczce mieszamy olej z przyprawami a następnie polewamy nim ziemniaki.
  4. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia "skórką ku dołowi" i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  5. Całość pieczemy 20-25 minut.  


WŁALA :)

6 komentarzy :

M. pisze...

no proszę u mnie ojciec Pierworodnej dziś też ziemniaki zapiekane zapodaje :)

Justyna Bąk pisze...

świetne są takie jeszcze młode pycha:)

Olla pisze...

Mniam pysznie wyglądają :) Narobiłaś smaku ! :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Uwielbiam takie! Nawet miałam na nie ochotę w piątek, ale już zbyt późno byłam w domu, by jeszcze bawić się w obieranie i pieczenie.

Biedronka pisze...

Ha, to jest kuchenna telepatia :)

Biedronka pisze...

No to następnym razem nie będzie wymówek że obierać się nie chce :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;