10.07.2013

Gofry Fannie Farmer

Ponieważ dawno na blogu nie było kolejnej odsłony Retro kuchni pora nadrobić zaległości ;) Tym razem zapraszam Was na gofry Fannie Farmer. W smaku i konsystencji są najbardziej zbliżone do tych, które możecie kupić w nadmorskich miejscowościach. Nie są tak puszyste i lekkie jak pierwsze gofry, które pojawiły się na blogu  ani tak chrupiące i słodkie jak słynne belgijskie gofry Madame Edith. 
Jeśli poszukujecie zapomnianych smaków dzieciństwa i tęsknicie za goframi z budki- ten przepis jest dla Was!

gofry, przepis na gofry, gofry pszenne, fannie farmer
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • gofrownica
  • mikser
  • 2 miski
  • rondelek
  • duża łyżka 
  • kratka do studzenia ciasta
SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki masła 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło.
  2. W jednej misce ubijamy na sztywno białka.
  3. W kolejnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  4. Następnie do suchych składników dodajemy żółtka, następnie mleko i rozpuszczone masło szybko mieszając
  5. Na końcu delikatnie mieszając dodajemy białka. 
  6. Gofrownicę rozgrzewamy, następnie przy pomocy łyżki nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy gofry około 2 minut.
  7. Gotowe gofry studzimy chwilę na kratce. 
  8. Podajemy od razu. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
WŁALA :)

2 komentarze :

Magdalena Majchrzak pisze...

Przetestowane i mniam:) kolejne testy rozpocznę w weekend. Czy mogłabyś mi powiedzieć gdzie kupiłaś cukier perlisty do tych poprzednich gofrów?

Biedronka pisze...

Madzia, sprawdź w Centralu. Są na pewno w Almie na Piłudskiego :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;