20.07.2013

Ciabatta pszenna z Drukarni

Łódzka Drukarnia to zdecydowanie jedno z najmodniejszych i najbardziej hipsterskich miejsc na kulinarnej mapie Łodzi ad. 2013. Śmiem twierdzić, że każdy lokal usytuowany na terenie Off Piotrkowskiej jest skazany na sukces- zasłużenie lub nie- to zostawiam Waszej ocenie. Moim faworytem na Off Piotrkowskiej jest bezapelacyjnie Mebloteka Yellow.
Wracając jednak do Drukarni - do tej pory zdarzyło mi się jeść w w tym miejscu kilka razy i niestety niemal każda wizyta powodowała u mnie mieszane uczucia. Jedynym "pewnym" daniem w karcie Drukarni są moim zdaniem ciabatty, dlatego też, gdy w 14 numerze Food and Friends pojawił się przepis na ich wykonanie- nie zwlekałam długo z ich przygotowaniem. 
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dokonała w przepisie drobnych modyfikacji i gdybym nie podzieliła się z Wami efektem moich eksperymentów.
Z podanych proporcji otrzymamy 8 bułek. 

ciabatta, pszenna ciabatta, Drukarnia, Off Piotrkowska

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 godzin ( przygotowanie rozczynu) +3 godziny (wyrośnięcie ciasta) + 20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
ROZCZYN:
  • 250g mąki pszennej
  • 170ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
CIASTO
  • przygotowany wcześniej rozczyn
  • 375g mąki pszennej
  • 210ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 10g soli
  • 1 łyżka mleka 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: Wszystkie składniki wrzucamy do miski, całość miksujemy 10 minut i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce
  2. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy około 15 minut, po czym tak przygotowane ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Blachę wykładamy pergaminem i zabieramy się za formowanie bułeczek: ręce obtaczamy w mące, z ciasta formujemy 8 podłużnych bułek ( w razie potrzeby podsypując mąką) i układamy na blasze. 
  4. Gotowe ciabatty pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.  
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
  6. Ciabatty przed włożeniem do piekarnika smarujemy delikatnie wodą i posypujemy mąką. 
  7. Bułki pieczemy 20 minut. 
WŁALA :)

1 komentarz :

agadzieje pisze...

Ciabatty wyglądają apetycznie:) a Drukarnia zdecydowanie jest dla mnie przereklamowana. Nie powiem, jedzenie mają smaczne, ale tłum hipsterskich 15tolatów w ciemnych, grubych oprawkach okularów (każdy obowiązkowo wsuwa hamburgera z frytkami) mnie zawsze wypycha stamtąd:) Przepis spisany - do wypróbowania

font-family: 'Comfortaa', cursive;