03.07.2013

Bezy francuskie

Przygotowanie małych bez  to jeden z moich ulubionych sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Ich wykonanie jest stosunkowo łatwe, można przechowywać je przez długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku, są świetnym dodatkiem do deserów i nie są tak "kapryśne" jak makaroniki czy duża beza będąca podstawą Pavlovej. 
Poniższy przepis pochodzi z książki M.Roux "Jajka". 

Bezy francuskie, bezy, M.Roux

POZIOM TRUDNOŚCI:  proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 75minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • szpryca lub worek cukierniczy z końcówką o wyciskania ( można też bezy formować łyżeczką)
SKŁADNIKI:
  • 4 białka
  • 125g drobnego cukru
  • 125g przesianego cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Białka wkładamy do miski i ubijamy mikserem aż powstaną niezbyt sztywne wierzchołki. 
  2. Następnie, cały czas ubijając wsypujemy stopniowo drobny cukier i ubijamy pianę około 10 minut.
  3. Po tym czasie pianę posypujemy cukrem pudrem i delikatnie mieszamy mikserem lub łopatką.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 110°C.
  5. Blachę wykładamy pergaminem a następnie przy pomocy szprycy lub łyżeczki nakładamy równe porcje. 
  6. Tak przygotowane bezy wkładamy do piekarnika na 75 minut. 
  7. Gdy bezy są upieczone, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do ostygnięcia. 
WŁALA :)

4 komentarze :

Kasia Jurek pisze...

idealne, naprawde :)

Elficzna pisze...

ale piękne wyszly :)

Ewa Paszkiewicz pisze...

Piękne, bieluśkie Ci wyszły!

Biedronka pisze...

Dziękuję ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;