17.07.2013

Angel food cake - ciasto z białek

Zastanawialiście się kiedyś jak będzie  smakowało ciasto będące skrzyżowaniembezy z biszkoptem? W jeden z minionych weekendów odkryłam rozwiązanie tej zagadki, gdy przygotowując się do wykonania Trifle ( przepis na ten deser znajdzie się w jednym z kolejnych wpisów) postanowiłam upiec Angel food cake. 
Samo ciasto jest delikatne, puszyste i nieco wilgotne.Wg mnie stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego biszkoptu, którego warstwy przekładamy musami i kremami. 
Ku mojemu zaskoczeniu Angel food cake przypadł do gustu pewnemu 4-latkowi będącemu naczelnym niejadkiem w naszej rodzinie, który za jednym zamachem spałaszował 1/3 ciasta. 
Przepis na Angel food cake zaczerpnęłam od Dorotki z Moich Wypieków.

angel food cake; ciasto z białek
POZIOM TRUDNOŚCI:  średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 45 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • piekarnik
  • duża keksówka
SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej):
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 9 białek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. 1/3 szklanki cukru mieszamy z mąką, przesiewamy i odkładamy na bok.
  2. W misie miksera na średnich obrotach ubijamy białka przez około 1 minuty ( do momentu spienienia białek).
  3. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny, po czym zwiększamy prędkość i ubijamy przez kolejne 2 minuty aż uzyskamy lekko sztywną pianę.
  4. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wolno dodajemy resztę cukru, cały czas ubijając. Na koniec na 15 sekund zwiększamy obroty miksera.
  5. Do tak przygotowanej piany dodajemy stopniowo mąkę przesianą z cukrem delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Uważamy, by białka nie opadły. 
  6. Tak przygotowaną masę przekładamy do suchej keksówki (UWAGA: nie smarujemy jej ani tłuszczem, ani nie posypujemy jej mąką, bułką tartą czy kaszą manną). 
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 185°C.
  8. Ciasto, przed włożeniem do piekarnika nacinamy kilkukrotnie nożem. 
  9. Angel food cake pieczemy około 45 minut. 
  10. Po tym czasie na kratce układamy keksówkę z ciastem dnem do góry (zapobiegnie to opadnięciu ciasta) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  11. Gdy ciasto jest już ostudzone, odwracamy keksówkę, nożem delikatnie oddzielamy je od boków formy, przewracamy keksówkę dnem do góry i delikatnie stukamy tak, by ciasto oddzieliło się od spodu. 
WŁALA :)

2 komentarze :

Ewa Paszkiewicz pisze...

Wow :) Rewelacyjnie wygląda :) To jeszcze czekam na przepis na wykorzystanie 9 żółtek i imprezę, na której będę mogła zaserwować tyle pyszności na raz ;)

Biedronka pisze...

Ok, pomyślę o przepisie na coś, do czego można wykorzystać żółtka :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;