15.06.2013

Sos barbecue

Po przepisie na sos czosnkowy, którym dawno skradłam serca moim domownikom przyszła pora na Grillowy Hit Anno Domini 2013- sos barbeque. Powiem szczerze- do tej pory nie przepadałam za tym dodatkiem do grillowanego mięsa, ale do czasu. Podobnie jak w przypadku sosu tysiąca wysp, jego domowa wersja bije na głowę zawartości kupnych słoiczków z napisem "sos barbecue".
sos barbecue, sos barbeque, sos do grilla
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • blender
  • rondel 
SKŁADNIKI:
  • 1 świeży ananas
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Ananasa obieramy i kroimy w mniejsze części a następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. 
  2. Zmiksowanego ananasa przekładamy do rondelka, dodajemy pokruszone papryczki chilli, imbir, nasiona kolendry i  całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. 
WŁALA :)

2 komentarze :

Paulina pisze...

Niestety taka prawda, że te kupne są co raz gorszej jakości, a taki domowy sosik to niebo w gębie :) Wersja z ananasem musi smakować śmietnie :) Buziaki! :*

Biedronka pisze...

Buziaki :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;