19.06.2013

Sorbet z mango


"The Perfect Scoop" Davida Lebovitza to moja ostatnia, książkowa zdobycz- 250 stron wypełnionych przepisami na sorbety czy lody na bazie śmietany i jogurtu. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia i z pewnością nie raz znajdziecie na blogu przepisy autora "Słodkiego życia w Paryżu". 
Na pierwszy ogień poszedł sorbet z mango z dodatkiem rumu, brązowego cukru i soku z limonki. 
Z podanych proporcji otrzymacie około 750 ml sorbetu. 

sorbet z mango, lody z mango, przepis na sorbet, sorbet domowej roboty, sorbet z maszynki

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 
METODA DLA MASZYNISTÓW: 15 godzin ( czas niezbędny na schłodzenie maszynki do robienia lodów) + 1 godzina
METODA "ANALOGOWA": 30 minut + 3 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • blender
  • rondelek
  • maszynka do robienia lodów (opcjonalnie) 
  • pojemnik
SKŁADNIKI:
  • 2 duże dojrzałe owoce mango
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • sok z 1 limonki
  • 50 ml rumu
  • szczypta soli 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Owoce mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki, który następnie kroimy na kawałki.
  2. Tak przygotowane owoce umieszczamy w blenderze, dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy na gładką masę.
  3. Następnie przelewamy do pojemnika i schładzamy 30 minut w lodówce.
  4. Dalszy tryb postępowania zależy od tego, czy dysponujemy maszynką do lodów:
  • jeśli posiadamy maszynkę to schłodzoną masę wlewamy do maszynki i postępujemy wg zaleceń producenta.
  • jeśli nie posiadamy maszynki, to nic straconego! schłodzoną masę przelewamy do pojemnika, który umieszczamy w zamrażarce. Co 30 minut wyciągamy masę z zamrażarki, miksujemy mikserem i wkładamy do zamrażarki , aż osiągniemy kremową konsystencję. 

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;