16.06.2013

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe- bez nich nie wyobrażam sobie wakacji. Im jestem starsza tym bardziej smakują mi te niezbyt słodkie przygotowane z gorzkiej czekolady. 
Poniższy przepis pochodzi z książki M.Roux "Jajka", która jest jedną z moich ulubionych pozycji znajdujących się w mojej  kulinarnej biblioteczce.


lody czekoladowe, M.Roux, jajka, domowe lody, maszynka do lodów
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 
METODA DLA MASZYNISTÓW: 15 godzin ( czas niezbędny na schłodzenie maszynki do robienia lodów) + 1 godzina
METODA "ANALOGOWA": 30 minut + 3 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • rondelek
  • maszynka do robienia lodów ( opcjonalnie) 
  • pojemnik
SKŁADNIKI:
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy 2/3 cukru cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia.
  2. Następnie, w misie miksera ucieramy żółtka i pozostały cukier, aż otrzymamy puszystą masę.
  3. Gotującą się zawartość rondelka przelewamy do żółtek, cały czas miksując a następnie przelewamy całą zawartość z powrotem do rondelka.
  4. Masę podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż osiągniemy konsystencję, w której krem będzie lekko oblepiał łyżkę ale po przejechani palcem po jego powierzchni pozostanie ślad palca ( mi to zajęło około 2-3 minut). 
  5. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Dalszy tryb postępowania zależy od tego, czy dysponujemy maszynką do lodów:


  • jeśli posiadamy maszynkę to schłodzoną masę wlewamy do maszynki i postępujemy wg zaleceń producenta po czym przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kolejne 20 minut.
  • jeśli nie posiadamy maszynki, to nic straconego! schłodzoną masę przelewamy do pojemnika, który umieszczamy w zamrażarce. Co 30 minut wyciągamy masę z zamrażarki, miksujemy mikserem i wkładamy do zamrażarki , aż osiągniemy kremową konsystencję. 
WŁALA :)


6 komentarzy :

Paulina pisze...

Zamawiam jedną gałkę! :)

Paulina Kwiatkowska pisze...

Ale pyszne ;) Muszę w końcu zrobić takie domowe lody !

Biedronka pisze...

Zamówienie przyjęte :)

Biedronka pisze...

Oj warto warto :)

Maggie Marl pisze...

Lody wyszły wspaniałe, kremowe rozpływające się w ustach. Po prostu idealne! Najlepszy przepis na lody czekoladowe. Polecam

Milena Gładkowska pisze...

Przepis świetny, ale bardzo trzeba uważać, żeby masa się nie zważyła. Ja się zagapiłam i za drugim razem zrobiła się jajecznica. Ale przepis sam w sobie cudowny.

font-family: 'Comfortaa', cursive;