06.06.2013

Botwinka


Botwinka to jedna z moich ulubionych, sezonowych zup. To jeden z tych niepowtarzalnych smaków dzieciństwa, który towarzyszy mi w dorosłym życiu i który kiedyś sama będę chciała przekazać Małym Biedroneczkom. 
Jeśli podobnie jak ja- uwielbiacie botwinkową- koniecznie wypróbujcie poniższy, klasyczny przepis na jej wykonanie. 
zupa botwinkowa. Botwinkowa przepis. zupa z botwinki. Botwinka przepis, botwinkowa przepis
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
SKŁADNIKI:
  • 2 litry bulionu mięsnego ( ja zrobiłam bulionu na wieprzowej łopatce)
  • 2 pęczki młodej włoszczyzny
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 średniej wielkości młode ziemniaki
  • pęczek koperku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz 
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku umieszczamy bulion, dodajemy włoszczyznę, 4 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, który gotujemy 30 minut.
  2. Po tym czasie z zupy wyciągamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie i dodajemy posiekaną botwinę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki a następnie całość gotujemy 20 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę z ugotowanej wcześniej włoszczyzny, posiekany koperek,pietruszkę i szczypiorek, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i gotujemy kolejne 15 minut.
  4. Na koniec zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i całość mieszamy. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;