16.05.2013

Tarta z rabarbarem, miodem i kardamonem


Rabarbar to absolutny "must have" tego tygodnia.To on króluje na stołach blogerów w ostatnim czasie. Tarty, muffinki, sorbety, ciasta- do wyboru do koloru. Również i ja dałam się skusić na  różowe szaleństwo.Pokombinowałam, poszperałam w sieci i tak, po zmontowaniu kilku przepisów powstała moja własna, rabarbarowa stylizacja. 
Poniższa tarta przypadła do gustu nawet Panu Biedronkowi, który ze słodyczy najbardziej lubi szklaneczkę whisky :)


tarta z rabarbarem, tarta rabarbarowa, ciasto z rabarbarem
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut+1 godzina (na schłodzenie ciasta)+ 1 godzina (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • forma do tarty
  • wałek
  • miska
  • miseczka
  • mikser z przystawką do kruchego ciasta (lub drewniana łyżka)
  • folia spożywcza
  • rondelek 
  • groch lub fasola do obciążenia ciasta 
SKŁADNIKI:
CIASTO NA TARTĘ:
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 250g mąki 
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej 
FARSZ:
  • 6 łodyg rabarbaru 
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 łyżka konfitury różanej 
  • 3 jajka 
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło posiekane na drobne kawałki i ucieramy mikserem lub drewnianą łyżką. 
  2. Następnie wbijamy jajko, wlewamy esencję migdałową i zasypujemy cukrem. 
  3. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie
  4. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1  godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do  200°C .
  7. Spód ciasta przekłuwamy widelcem by nie urosło zbytnio podczas pieczenia.
  8. Następnie ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  9. W tym czasie przygotowujemy farsz-> rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki i mieszamy w miseczce z miodem i konfiturą różaną i odstawiamy na bok.
  10. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, usuwamy groch i pozostawiamy do wystygnięcia na około 20 minut.
  11. Jedno jajko przeznaczone na farsz dzielimy na żółtko i białko. Białkiem smarujemy letni spód tarty, a żołtko umieszczamy w miseczce w której przygotujemy farsz. 
  12. Do miski z żółtkiem wbijamy pozstałe 2 jajka, dodajemy mleko kokosowe, 1 łyżkę kardamonu i całość dokładnie mieszamy 
  13. Spód tarty wykładamy rabarbarem ( nie pozbawiamy się soku, który puścił rabarbar zmieszany z miodem), a następnie zalewamy jajkami wymieszanymi z mlekiem kokosowym i kardamonem.
  14. Tak przygotowaną tartę umieszczamy na 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  15. Sok, który pozostał w misce w której przechowywaliśmy rabarbar przelewamy do rondelka i całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu otrzymania gęstego sosu.
  16. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i smarujemy lekko podgrzanym, gęstym sosem i pozostawiamy do wystygnięcia.

8 komentarzy :

Moniusia pisze...

Nie wiem czy poprzedni komentrz sie wyslal... nie wysylalam dotad.
Ale musialam:
Łodygi rabarbaru :-D

Biedronka pisze...

Dziekuję! Już poprawione ;)

Marzena pisze...

Ale mi narobiłaś smaku, i ten kardamon...;-)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Ech zjadłabym kawałek :-)

Moniusia pisze...

A ja pobiegłam dziś do sklepu po rabarbar :)
Jutro wpadnie do piekarnika :)

Biedronka pisze...

Haha, no to pędź do sklepu po rabarbar :D

Biedronka pisze...

Następnym razem zadzwonię po Ciebie:)

Biedronka pisze...

Koniecznie daj znać jak wyszła!

font-family: 'Comfortaa', cursive;